Śledziowo-ziemniaczana

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Bardzo lubię gotować i przyrządzać różne sałatki. Zazwyczaj korzystam z przepisów wypróbowanych wcześniej przez znajomych.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 4 filety ze śledzia
    ● 30 dag ziemniaków
    ● sól, pieprz
    ● czerwona cebula
    ● 3-4 kiszone lub konserwowe ogórki
    ● mały pęczek szczypiorku
    ● 3 łyżki majonezu
    ● 2 łyżki śmietany jogurtowej
    ● sok z cytryny
    ● ząbek czosnku

Śledziowo-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie zalewamy szklanką
    przegotowanej zimnej wody
    i odstawiamy na 30 minut.Ziemniaki dokładnie szorujemy,
    gotujemy w mundurkach
    w osolonej wodzie. Śledzie
    osączamy, osuszamy papierowym
    ręcznikiem i kroimy
    w cienkie paski.
  • Śledziowo-ziemniaczana 2. Cebulę obieramy, myjemy,
    kroimy w krążki. Ogórki kroimy
    w plasterki. Śledzie, ziemniaki,
    ogórki i cebulę mieszamy.
  • 3. Majonez mieszamy ze śmietaną.
    Doprawiamy solą, pieprzem,
    sokiem z cytryny
    i przeciśniętym przez praskę
    czosnkiem. Sosem polewamy
    sałatkę i delikatnie mieszamy.
    Szczypiorek myjemy, osuszamy
    i drobno siekamy. Posypujemy
    sałatkę.

Porady

● Sałatkę urozmaicimy, dodając puszkę osączonej zielonej fasolki szparagowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy