• Śledziowo-ziemniaczana

    Autor: Joanna Jędrzejewska, Toruń

  • Bardzo lubię gotować i przyrządzać różne sałatki. Zazwyczaj korzystam z przepisów wypróbowanych wcześniej przez znajomych.

  • Składniki

    ● 4 filety ze śledzia
    ● 30 dag ziemniaków
    ● sól, pieprz
    ● czerwona cebula
    ● 3-4 kiszone lub konserwowe ogórki
    ● mały pęczek szczypiorku
    ● 3 łyżki majonezu
    ● 2 łyżki śmietany jogurtowej
    ● sok z cytryny
    ● ząbek czosnku

  • Sposób przygotowania

    1.

    Śledzie zalewamy szklanką przegotowanej zimnej wody i odstawiamy na 30 minut.Ziemniaki dokładnie szorujemy, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Śledzie osączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w cienkie paski.

    2.
    Śledziowo-ziemniaczana - krok 2

    Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w krążki. Ogórki kroimy w plasterki. Śledzie, ziemniaki, ogórki i cebulę mieszamy.

    3.

    Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Posypujemy sałatkę.

  • Rady

    ● Sałatkę urozmaicimy, dodając puszkę osączonej zielonej fasolki szparagowej.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    dania_dla_urody, filety ze śledzia
  • 1 komentarz
    • lidyia
      2012-10-29T12:36:51+01:00 lidyia
      Bardzo lubię sałatki śledziowe. Tez taka robię i faktycznie jest bardzo smaczna :)

Autor: Joanna Jędrzejewska, Toruń

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-07-27T13:13:03+02:00

236 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PPWS_10-2010

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »