Śledziowa kopuła

4.5 (144 ocen)

  • 20 min

Śledziowa kopuła to wspaniała przystawka na świąteczno-wigilijny stół ale nie tylko, doskonale sprawdzi się w czasie karnawałowych imprez –ma jedną wadę bardzo szybko znika ze stołu!

  • 20 min

Składniki:

  • 40 dag filetów śledziowych w zalewie octowej-matiasów
    1 łyżka soku z cytryny
    30 dag pieczarek marynowanych
    400 ml małych buraczków marynowanych
    2 cebule
    3 łyżki majonezu z czosnkiem
    sól morska do smaku
    pieprz czarny gruboziarnisty do smaku
    natka pietruszki do dekoracji+ kilka małych pieczarek marynowanych
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Śledziowa kopuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie osączyć z zalewy octowej osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
    Cebulę i osaczone z zalewy buraczki również pokroić w kostkę tak samo pieczarki.
  • 2. Małą miskę wysmarować oliwą lub wyłożyć folią spożywczą na spodzie ułożyć pokrojone buraczki następnie połowę pokrojonej cebuli i śledzie, osolić i doprawić pieprzem posmarować cienko warstwą majonezu, potem warstwę pieczarek i resztę cebuli, posmarować znów cienko majonezem.
  • 3. Miskę przykryć talerzem na której będziemy podawać kopułę całość odwrócić i delikatnie zdjąć miskę. Udekorować kleksem majonezu wyciśniętą szprycą do dekorowania ciast, udekorować pieczarkami i natką.
  • 4. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować