Śledziowa kopuła to wspaniała przystawka na świąteczno-wigilijny stół ale nie tylko, doskonale sprawdzi się w czasie karnawałowych imprez –ma jedną wadę bardzo szybko znika ze stołu!
20 min
Składniki:
40 dag filetów śledziowych w zalewie octowej-matiasów
1 łyżka soku z cytryny
30 dag pieczarek marynowanych
400 ml małych buraczków marynowanych
2 cebule
3 łyżki majonezu z czosnkiem
sól morska do smaku
pieprz czarny gruboziarnisty do smaku
natka pietruszki do dekoracji+ kilka małych pieczarek marynowanych
Śledziowa kopuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie osączyć z zalewy octowej osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
Cebulę i osaczone z zalewy buraczki również pokroić w kostkę tak samo pieczarki.
2.Małą miskę wysmarować oliwą lub wyłożyć folią spożywczą na spodzie ułożyć pokrojone buraczki następnie połowę pokrojonej cebuli i śledzie, osolić i doprawić pieprzem posmarować cienko warstwą majonezu, potem warstwę pieczarek i resztę cebuli, posmarować znów cienko majonezem.
3.Miskę przykryć talerzem na której będziemy podawać kopułę całość odwrócić i delikatnie zdjąć miskę. Udekorować kleksem majonezu wyciśniętą szprycą do dekorowania ciast, udekorować pieczarkami i natką.
Komentarze