Śledzik z porem i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Smaczna sałatka z dużą ilością pora i cebuli . Do tego kawałki jajek . Kolorowe smaczne i zdrowe

  • 15 min

Składniki:

  • śledzie z oleju ok 1/2 kg
    2 pory
    2 cebule
    ocet ok 1 łyżka
    sól morska
    jajko 3 szt
    śmietana 30 % 1 łyżka
    pieprz
    czosnek 1 ząbek

Śledzik z porem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory myjemy osuszamy i kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Solimy i ugniatamy ręka aby warzywa zmiękły. Czosnek wyciskamy i mieszamy z porem i cebulą . Śledzie wyciągamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Do cebuli i pora dodajemy odrobinę octu. Mieszamy. Dodajemy łyżkę śmietany i jeszcze raz mieszamy.

  • 2. Jajka gotujemy na twardo. Zimne obieramy i kroimy na ćwiartki.

    Do śledzie dodajemy sałatkę porową lekko mieszamy. Na koniec dodajemy kawałki jajka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy