Śledzik pod pierzynką

4.5 (169 ocen)

Szybka w przygotowaniu i smaczna sałatka śledziowa. Dzięki warstwom smaki sałatki się łączą i stanowią pyszną całość. Polecam na rodzinne spotkania.

Składniki:

  • 4 płaty śledzia marynowanego
    4 ziemniaki
    1 duża cebula
    1 łyżeczka musztardy sarepskiej
    3 jajka
    2 marchewki
    0,5 szklanki startego żółtego sera
    3 łyżki natki pietruszki
    4 - 5 łyżek majonezu
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka śledziowa

Śledzik pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki oraz marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Ze śledzi zdejmujemy skórę, kroimy je w paseczki lub kosteczkę. Cebulę siekamy bardzo drobno. Mieszamy ją ze śledziem oraz musztarda. Wykładamy na dno półmiska. Przykrywamy je połową majonezu. Ziemniaki oraz marchewkę kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kolejno układamy je w półmisku, smarujemy majonezem. Ostatnie układamy posiekane jajka oraz starty ser. Na wierzchu rozsypujemy natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować