Śledzik cytrynowy z kaparami i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sledzik podany na przystawkę, przygotowany każdy osobno.

  • 30 min

Składniki:


  • śledzie filety solone 6-8 szt
    ocet
    1 łyżeczka cukru
    skórka otarta z cytryny
    łyżka kaparów
    oliwa z oliwek
    2 jajka ugotowane na twardo
    majonez
    natka pietruszki
    kilka oliwek
    papryczka chili
    natka pietruszki
    cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Śledzik cytrynowy z kaparami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny, odlać wodę, do szklanki wlać 1/4 octu, uzupełnić wodą i dodać łyżeczkę cukru, zalać tym roztworem śledzie na kolejne 2 godziny.
    Osączyć. Rozłożyć płaty wewnętrzną stroną do góry, skropić oliwą i posypać otartą skórką z cytryny.
    Następnie ułożyć na każdym po kilka kaparów, zrolować i spiąć wykałaczką.
    Na małych slaterkach ułozyć po 1/4 jajka , łyżeczkę majonezu i rolmops.
    Udekorować kaparami, papryczką, cytryną, oliwką i natką pietruszki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować