• Śledzie z pieczarkami i cebulką

    Dodane przez: Joatar

  • Śledziki palce lizać, lekko ostry sos i pyszne dodatki.

  • Składniki

    Opakowanie filetów śledziowych
    2 cebule
    100g pieczarek
    0,5 szklanki przecieru pomidorowego ( może być więcej jeśli wyjdzie za mało sosu, ja lałam prosto z butelki )
    Olej
    1 łyżeczka ostrej papryki
    0,5 łyżeczki pieprzu
    Sól do smaku

  • Sposób przygotowania

    1.
    Śledzie - krok 1

    Śledzie płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w ósemki chyba że mamy mniejsze. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier i przyprawy, chwilę jeszcze razem smażymy. Kiedy sos wystygnie mieszamy go ze śledziami. Odstawiamy do lodówki, żeby się "przegryzły"

  • Słowa kluczowe (tagi):

    pieczarki, szkola_babci, cebula, śledzie
  • 6 komentarzy
    • redakcyjna_kucharka
      2012-05-16T09:23:46+02:00 redakcyjna_kucharka
      a ile to opakowanie śledzi ma dekagramów?
    • Joatar
      2012-05-16T11:13:36+02:00 Joatar
      Teraz dokładnie nie pamiętam, ale w środku było 4-5 sporych sztuk :-)
    • Gość
      2013-12-20T16:19:19+01:00 Jacek (gość) IP: 89.231.*.*
      Cześć ;-) a powiedz odsączałaś śledzie z tej słonej zalewy czy kroiłaś bezpośrednio po wyjęciu?
    • Joatar
      2013-12-20T16:26:49+01:00 Joatar
      Jeśli śledzie są w zalewie to zawsze moczę w wodzie jakiś czas, jeśli w oleju to kroję od razu :-)
    • Gość
      2013-12-20T16:29:41+01:00 Jacek (gość) IP: 89.231.*.*
      Szybka odpowiedź ;-) Dzięki.
    • anka1988
      2013-12-20T16:32:01+01:00 anka1988
      Robiłam teraz bardzo podobne śledzie z przecierem pomidorowym, z tą różnica że nie było pieczarek, pyszne były. Z pieczarkami pewnie sa jeszcze lepsze!

Dodane przez: Joatar

Joatar 229

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-05-15T23:39:06+02:00

1150 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »