śledzie z pieczarkami

0 (0 ocen)

kolejna pyszna propozycja podania śledzi dziś proponuję z pieczarkami,najlepiej smakują po 2 -3 dniach

Składniki:

  • płaty śledziowe 5 szt
    pieczarki 20 dkg
    cebula 1 duża
    olej 1 szklanka
    ocet winny 1/3 szklanki
    majeranek
    czosnek 5 ząbków
    liść laurowy 2 sztuki
    pieprz czarny ziarnisty kilka sztuk
    woda 1 szklanka
    sól 1/2 łyżeczki
    cukier 2 łyżeczki

Śledzie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. płaty śledziowe zalej wodą i odstaw na 12 godz.następnie pokrój na małe kawałki , do garnka wlej wodę dodaj ziarna pieprzu, sól, cukier liść laurowy ,pieczarki pokrojone plastry ,ocet oraz ząbki czosnku ,zagotuj i odstaw na 12 godz. ,po 12 godz. śledzie posyp majerankiem ,cebulę pokrój w piórka i układaj w naczyniu na przemian z pieczarkami z zalewy ,olej wymieszaj z 1/2 szklanki zalewy i zalej śledzie .
    najlepsze są po 2-3 dniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy