Śledzie z ogórkiem w salsie pomidorowej

4.49 (162 ocen)

Ulubione śledzie mojego męża, zapraszam:)

Składniki:

  • 700 g matiasów
    3 ogórki kiszone
    4 cebule
    Salsa:
    1,5 szklanki wody
    ¾ szklanki oleju
    ¾ szklanki octu
    190 g koncentratu pomidorowego
    2 liście laurowe
    4 goździki
    3 ziela angielskie
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie z ogórkiem w salsie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śledzie odmoczyć i pokroic 1. Matiasy odsączyć z zalewy. Przełożyć do miski i zalać zimną wodą. Odłożyć na noc. Kolejnego dnia odcedzić je, osuszyć i pokroić na ukośne paski o szerokości około 2-3 cm. Cebulę obrać i pokroić na cienkie piórka. Przełożyć do miski i rozwarstwić ją palcami. Dodać startego na dużych oczkach ogórka kiszonego. Dodać kawałki śledzia. Wymieszać. Salsa: Do rondelka przelać wodę, dodać ocet, olej oraz liść, ziele oraz goździki. Zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy i cukier. Ponownie zagotować. Zdjać z ognia i ostudzić. Zimną salsą zalać składniki w misce. Odłożyć do lodówki na około 2-3 dni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować