Śledzie z fetą pod chrzanową pierzynką z żurawiną

4.97 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min

Mój autorski pomysł na nowoczesne śledzie w świątecznym wydaniu.Wigilijne menu warto urozmaicić tą propozycją, podane w przezroczystych pucharkach będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. To połączenie smaków, zaskakuje i rewelacyjnie ze sobą współgra, zachęcam do wypróbowania.

  • 20 min

Składniki:

  • Na około 4 pucharki

    ½ kg łagodnych śledzi w oleju
    2-3 sztuki czerwonej cebuli
    20 dag sera feta
    ½ szklanki majonezu light
    ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
    1 łyżeczka łagodnej musztardy
    1 płaska łyżka chrzanu ze słoiczka
    Szczypta cukru
    Sól do smaku
    Świeżo mielony pieprz
    Słoiczek konfitury z żurawiny
Wystaw ocenę:

4.97 (151 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Majonez

Śledzie z fetą pod chrzanową pierzynką z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie osączamy z zalewy olejowej na ręczniku papierowym kroimy na cienkie paseczki, układamy na dnie szklanych pucharków, cebulę obieramy siekamy drobniutko w kostkę, rozsypujemy na śledziach, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, układamy warstwę pokrojonego sera feta.
    Majonez mieszamy ze śmietaną, szczyptą cukru, dodajemy chrzan i musztardę, mieszamy, polewamy śledziki, na wierzchu kładziemy po łyżeczce żurawinowej konfitury, schładzamy w lodówce.
    Podajemy.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować