Śledzie z czerwoną cebulą i suszonymi śliwkami

4.5 (170 ocen)

  • 60 min

Patrząc na składniki wydaje się, że śledzie będą słodkie, nic mylnego. Są naprawdę pyszne i łagodne.

  • 60 min

Składniki:

  • 70 dag płatów śledzi – matiasy
    3 czerwone cebule
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka cukru
    Listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach
    7 suszonych śliwek
    2 łyżki octu
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z czerwoną cebulą i suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: śledzie namoczyć w zimnej wodzie na około 2 godzin(najlepiej sprawdzić po wymoczeniu czy nie są za słone, wtedy proces moczenia wydłużyć). Następnie odsączyć na durszlaku, pokroić w małe kawałki.
    2 cebule pokroić w paski, dodać pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz cukier. Całość wymieszać i odstawić na około 2 godziny. Olej rozgrzać, wrzucić cebulę ze śliwkami, przesmażyć około 5 minut, dodać ocet, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, wymieszać i dusić około 2-3 minut. Ułożyć w misce warstwami cebula, śledzie. Całość przykryć plastrami pozostałej cebuli, skropić jeszcze olejem i odstawić na całą noc w chłodne miejsce. Następnie przełożyć do słoika.

Porady

1. Śledzie powinny się leżakować 2 dni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować