Śledzie z cebulką, chilli i curry

4.5 (159 ocen)

  • 25 min

Smaczne postne, świąteczne śledziki na ostro.

  • 25 min

Składniki:

  • 500 g śledzi matiasów z zalewy olejowo- octowej
    210 obranej cebuli
    1 czubata łyżeczka chilli w proszku
    1czubata łyżeczka curry w proszku
    kilka łyżek oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Curry Ryba Przystawki

Śledzie z cebulką, chilli i curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śledzie matiasy 1. Matiasy osuszamy na papierowym ręczniku.
  • pokrojone matiasy 2. Śledzie kroimy na małe kawałki.
  • pokrojona cebulka 3. Cebulę obieramy, kroimy drobno.
  • wyparzona cebulka 4. Sparzamy cebulkę na sicie- wrzątkiem.
  • śledzie w słoju 5. Wyparzamy 1 l słój. Wysuszamy.
    Warstwami układamy składniki. Na dnie- śledzie.
  • układanie warstw w słoju: matiasy,  cebulka 6. Następnie wsypujemy warstwę cebulki.
  • warstwy w słoju: śledzie, cebulka, przyprawy 7. Przesypujemy przyprawami.
  • słój napełniony warstwami: śledzi, cebulki, przypraw
8. Układamy warstwami, na przemian- do pełnego słoja.
  • śledzie zalane olejem 9. Wierzch zalewamy olejem, tak, aby zakrył warstwy.
  • śledzie z cebulką na ostro 10. Słój zakręcamy. Odstawiamy na kilka dni, aby całość się "przegryzła".
  • śledzie z cebulką na ostro 11. Smacznego :)

Porady

Śledzie można zrobić wcześniej, zamknąć szczelnie w słoiku. Najlepsze po kilku dniach, kiedy warstwy się "przegryzą". Wybierajmy śledzie świeże, jasne. Jeśli są mocno octowe możemy je wymoczyć w zimnej wodzie. Tak przygotowane śledzie przekładamy na ozdobna paterę warstwami układamy, przybieramy cząstkami cytryny. Są doskonałym dodatkiem do pieczywa lub podane na postną kolacją, czy świąteczny stół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Olej Śledzie Chili

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować