Śledzie w sosie winegret

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.

Śledzik w lekkim sosie winegret-pycha!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych
    1 szklanka mleka
    1 cebula
    1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    1/2 łyżeczki majeranku
    1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
    1 liść laurowy
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

    Sos:
    3 ząbki czosnku
    3/4 szklanki oleju
    sok z wyciśniętej jednej cytryny
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w sosie winegret - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie namoczyć w szklance mleka przez godzinę,osączyć pokroić na małe kawałki.Cebulę obrać pokroić w kostkę sparzyć wrzatkiem na sicie i wymieszać ze śledziami,posypać suszonymi ziołami dodać listek laurowy,wszystko włożyć do naczynia lub słoja.
  • 2. Przygotować sos: Czosnek obrać przecisnąć przez praskę połączyć z olejem i sola do smaku oraz dodac wyciśnięty sok z cytryny-najlepiej sos wymieszac w słoiku kilkakrotnie potrząsając. Zalać śledzie w słoiku i odstawić w zimne miejsce na 3-4 dni. Przed podaniem udekorowac natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować