Śledzie w sosie pomidorowo-pieczarkowym

0 (0 ocen)

Łagodne i aromatyczne śledzie w sosie pomidorowo-pieczarkowym. Potrawa typowo postna, ale i wyśmienita na co dzień. Propozycja na udaną zakąskę na różnego typu uroczystościach. Takie śledzie to także nieodłączny element świątecznego menu.

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych a'la matjas (8 sztuk) - wymoczone

    Sos:
    300 g oczyszczonych pieczarek
    1 duża biała cebula
    2 ząbki czosnku
    1 puszka całych pomidorów bez skóry (400g)
    1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
    2/3 szklanki wody
    4 łyżki soku z cytryny lub octu
    2 - 3 łyżeczki ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok Przystawki Sosy

Śledzie w sosie pomidorowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie w sosie pomidorowo-pieczarkowym 1. W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać zioła prowansalskie oraz posiekane: cebulę, czosnek, pieczarki. Dusić 5 min, mieszając. Następnie wlać wodę, wsypać Vegetę. Gotować 10 min.
  • Śledzie w sosie pomidorowo-pieczarkowym 2. Po tym czasie dodać rozgniecione pomidory, wlać sok z cytryny lub ocet - całość dusić 10 min.
  • Śledzie w sosie pomidorowo-pieczarkowym 3. Sos doprawić do smaku, wystudzić.
  • Śledzie w sosie pomidorowo-pieczarkowym 4. Śledzie pokroić na małe kawałki i wymieszać z sosem. Danie włożyć do lodówki, by nabrało aromatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować