Śledzie w sosie pomidorowo-cebulowym z rodzynkami

4.89 (201 ocen)

  • 45 min

W takim wydaniu śledzie są bardzo pyszne.Rodzynki nadają im ciekawego smaku.Takie śledzie warto przygotować na świąteczny stół.Śledzie podałam ze świeżym pieczywem.

  • 45 min

Składniki:

  • 3 duże cebule
    olej do smażenia
    3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
    sól i pieprz do smaku
    garść rodzynek
    6 płatów śledziowych marynowanych w oliwie
Wystaw ocenę:

4.89 (201 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w sosie pomidorowo-cebulowym z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej ( tak około 2-3 łyżki ) wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości,uważamy,żeby cebulę za mocno nie przypiec.
  • 3. Gdy cebula będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy i rodzynki,chwilę razem dusimy i na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Studzimy.
  • 4. Śledzie wyjmujemy z zalewy i kroimy w kosteczkę lub cienkie paseczki.Dodajemy do przestudzonej cebuli i dokładnie mieszamy.Jeżeli będzie potrzeba to przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Śledzie możemy podawać od razu lub odstawić,żeby troszkę składniki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na śledzie po kaszubsku!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować