W takim wydaniu śledzie są bardzo pyszne.Rodzynki nadają im ciekawego smaku.Takie śledzie warto przygotować na świąteczny stół.Śledzie podałam ze świeżym pieczywem.
45 min
Składniki:
3 duże cebule
olej do smażenia
3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
sól i pieprz do smaku
garść rodzynek
6 płatów śledziowych marynowanych w oliwie
Śledzie w sosie pomidorowo-cebulowym z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
2.Na patelni rozgrzewamy olej ( tak około 2-3 łyżki ) wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości,uważamy,żeby cebulę za mocno nie przypiec.
3.Gdy cebula będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy i rodzynki,chwilę razem dusimy i na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Studzimy.
4.Śledzie wyjmujemy z zalewy i kroimy w kosteczkę lub cienkie paseczki.Dodajemy do przestudzonej cebuli i dokładnie mieszamy.Jeżeli będzie potrzeba to przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
5.Śledzie możemy podawać od razu lub odstawić,żeby troszkę składniki się przegryzły.
Komentarze