Śledzie w sosie jogurtowym

4.5 (166 ocen)

  • 15 min

Razem z mężem zimą uwielbiamy śledzie i przyrządzamy je na wiele sposobów, to jedna z naszych ulubionych propozycji.

  • 15 min

Składniki:

  • śledź (matias), 4 -5 szt,

    ziemniaki ½ kg

    ok 300ml jogurtu naturalnego ,

    3 łyżki majonezu

    2 małe cebule

    2 duże jabłka

    rozgniecione 2 ziarna ziela angielskiego,

    pieprz świeżo mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w sosie jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie przygotowujemy zgodnie z przepisem na bazę śledziową albo kupujemy gotowe majtasy i szybko przygotowujemy- dobrze wymoczyć i pokroić.

    Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w mundurkach. Cebulę i jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę albo w piórka.
  • 2. W naczyniu mieszamy jogurt, majonez i przyprawy. Do sosu wrzucamy wymoczone i pokrojone śledzie, pokrojoną cebulę i jabłko. Wszystko mieszamy.

    Ziemniaki obieramy z łupinek, kroimy na kawałki na talerzu i polewamy przygotowanym sosem ze śledziami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować