Śledzie w śmietanie i buraczki z chrzanem

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

śledzie dla koneserów

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g śledzi marynowanych
    200 ml śmietany 18%
    200 ml jogurtu naturalnego
    1 cebula
    1 jabłko
    sól
    pieprz

    1-2 pieczone lub gotowane buraczki
    1 łyżka chrzanu
    1 łyżka octu winnego
    2 łyżeczki cuku
    1 łyżka oliwy

    dodatkowo
    rzeżucha
    1 jajko na tardo
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w śmietanie i buraczki z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę wymieszać z jogurtem, cebulę i jabłko posiekać w drobną kosteczkę i dodać do śmietany, doprawić solą i pieprzem. Śledzie osączyć z zalewy octowej, zdjąć z nich skórkę i przekroić na mniejsze kawałki, dodać do śmietany i wymieszać.

    Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dopawić cukrem, octem, oliwą i chrzanem, wymieszać.
    w salaterce ułożyć z jednej strony buraczki, z drugiej śledzie w śmietanie i udekorować, rzeżuchą, jajkiem i natką pietruszki. Schłodzić przed podaniem.

Porady

Takie śledziki podałam z ziemniakami z wody. To postna potrawa i w tym wydaniu smakuje idealnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować