Śledzie w pomidorowej salsie w wydrążonej cytrynie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Matiasy najlepiej wymoczyć przez min. 3h, co jakiś czas zmieniając wodę.
2.Papryke i 1 cebulę pokroić w kostkę, rozgrząc olej, warzywa udusić na oleju, dodać pomidory z puszki, drobno pokrojona chilli, listek laurowy, pieprz do smaku. Smażyc az płyn troche odparuje. Sos powinien mieć konsystencję gęstej pasty. Dodać ocet, cukier, wymieszać, jeszcze raz zagotować, ewentualnie doprawic do smaku np cytryna. Odstawic do ostygnięcia.
3.Wyjac listek laurowy. Śledzie pokroić w kawałki najlepiej kostke lub paski, ogórki konserwowe w kostke i wymieszać z sosem. Dodac kapary, natkę pietruszki, oregano, tymianek. Schłodzić przez noc w lodówce zeby śledzie przeszły smakiem.
4.Cytryny wyszoroac, odciać wierzchołek i wydrażyc srodek ale ostroznie zeby nei uszkodzic, zmiażdzżc cytryny. Srodek umyc, wysuszyc. Od spodu odciąc kawałek zeby cytryna mogła stac.
5.Nafaszerowac cytryne śledziami z sosem. Ozdobic np natką, koperkiem, tymiankiem lub połozyc kapelusik odciety z cytryny. Ja na gore dałam kilka ziarenek pieprzu marynowanego ale to nie jest konieczne. Smacznego
Komentarze