Śledzie w pomidorach z grzybami marynowanymi

4.5 (148 ocen)

Moja mama od lat robi śledzie w tej postaci na różne rodzinne imprezy.Obowiązkowo goszczą podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 0,5kg. filetów śledzi(Matias)
    1 cebula
    400g.przecieru pomidorowego
    1 łyżka masła
    1/2łyżeczki pieprzu
    500g. marynowanych grzybów w occie
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w pomidorach z grzybami marynowanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie namaczamy w wodzie,odstawiamy na 2-3h. by pozbyć się nadmiaru soli,odsączamy.
    Każdy płat przekrawamy na 3-4 części układamy w naczyniu.
  • 2. Cebulę kroimy drobno.
    Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy cebulę, szklimy na rumiano dodając koncentrat pomidorowy oraz pierz.
    Mieszamy dokładnie,dusimy chwilkę.
  • 3. Na śledzie wykładamy zawartość patelni.
  • 4. Grzyby odsączamy z zalewy kroimy drobno.
    Posypujemy nimi po całości naczynie ze śledziami.
  • 5. Odstawiamy na 2-3h. do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować