Śledzie w oleju z cebulką

4.49 (167 ocen)

  • 20 min

Te śledzie to klasyk, który zawsze przygotowywany jest w mojej rodzinie podczas Świąt. Lubię eksperymentować ze śledziami. Kiedyś ich nie lubiłam, a dziś kocham wszystkie! Mimo ciągłych eksperymentów - nie wyobrażam sobie Świąt bez tej klasycznej wersji :)

  • 20 min

Składniki:

  • 4 filety śledziowe a la matjas
    4 średnie cebule
    olej roślinny - dobrej jakości
    pieprz
    + dodatkowo: duży słoik
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie w oleju z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin - w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia.
    2. Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę - w drobną kostkę.
    3. W słoiku układaj na przemian śledzie i cebulę. Dopraw pieprzem i zalej olejem, tak by śledzie były przykryte. Wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc !

Porady

Uwaga! Śledzie najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby smaki się "przegryzły". Smacznego :) !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować