Śledzie w oleju lnianym

4.5 (151 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tradycyjny śledź w oleju lnianym, tłoczonym na zimno. Można (a nawet trzeba) przygotować go kilka dni przed Wigilią, gdyż musi trochę "poleżakować" w słoiku.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - solony płat śledziowy: 6 sztuk
    - olej lniany (tłoczony na zimno): 1 szklanka
    - cebula: 5 sztuk
    - musztarda francuska ziarnista: 6 łyżeczek
    - ziele angielskie: 10 sztuk
    - Liscie laurowe: 6 sztuk
    - pieprz ziarnisty: 1 łyżeczka
    - ocet winny: 10 łyżek
    - cytryna (do wyciśnięcia soku): 1 sztuka
    - mleko (do namoczenia): 3 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w oleju lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do czasu przygotowania nie wliczyłem czasu moczenia (ok. 12 godzin) i czasu marynowania w słoiku (ok. 1-2 dni).

    Śledzie moczyć w mleku przez 12 godzin. Cebule pokroić w talarki. Każdego śledzia posmarować musztardą. Układać warstwami w słoju, przekładając cebulą, przyprawami i skrapiając sokiem z cytryny oraz octem. Zalać olejem. Zakręcić słój i zostawić w lodówce przez 1-2 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować