Śledzie w occie

4.69 (263 ocen)

  • 2 godz.

Śledzie są bardzo dobre polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • •1 kg solonych śledzi matiesów
    •4 średnie cebule
    •1 łyżeczka cukru
    •2 łyżki oleju

    Zalewa
    •3 szklanki wody
    •1/3 szklanki octu
    •1 łyżka cukru
    •2 liście laurowe
    •4 ziarenka ziela angielskiego
    •20 ziarenek czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.69 (263 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Śledzie w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w jednym garnku i gotujemy do momentu wrzenia. Czekamy jeszcze chwilę i odkładamy zalewę aby całkowicie wystygła. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy godzinę. Następnie odcedzamy i wykładamy na durszlak do odcieknięcia. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, a następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru i po minucie odcedzamy, pozostawiając na sicie do odcieknięcia i ostygnięcia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy, na przemian z cebulą, do dwóch litrowych słoików. Do zimnej zalewy dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i zalewamy słoiki. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na śledzie po kaszubsku!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować