Śledzie solone w farszu z dodatkiem suszonych pomidorów

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz.

rewelacyjne połączenie smaków:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 600 g solonych filetów śledziowych
    300 g suszonych pomidorów w oliwie
    4 duże cebule
    6 łyżek sosu słodko- kwaśnego
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego (najlepiej z Pudliszek)
    3 łyżki suszonej papryki w płatkach
    przyprawy:
    sól
    pieprz kolorowy i czarny
    pieprz cytrynowy
    papryka słodka mielona
    oregano
    bazylia
    zioła prowansalskie

    zalewa octowa do śledzi:
    2 szklanki octu 10%
    6 szklanek wody
    2 łyżki soli
    10 łyżek cukru
    przyprawy:
    4 liście laurowe
    kilka ziarenek pieprzu czarnego
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    goździki( lecz niekoniecznie)
    pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie solone w farszu z dodatkiem suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie solone w farszu z dodatkiem suszonych pomidorów 1. Śledzie dokładnie myjemy w zimnej wodzie, przekładamy do głębokiej miski i zalewamy zimną wodą, śledzie muszą całkowicie znajdować się pod wodą. Moczymy je przez 2 godziny, co 30 minut zmieniamy wodę na nową. Kiedy śledzie się moczą przygotowujemy do nich zalewę octową. Do garnka wlewamy ocet, wodę i zagotowujemy, dodajemy cukier i sól oraz przyprawy. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Zestawiamy z ognia i studzimy. Zalewa do śledzi musi być bardzo zimna, aby się nie rozpadły na kawałki. Gdy śledzie się wymoczą, odlewamy wodę i przekładamy je do garnka z zimną zalewą na około 5 godzin. Najlepiej jest je pozostawić w zalewie na całą noc.
  • Śledzie solone w farszu z dodatkiem suszonych pomidorów 2. Zamarynowane śledzie odcedzamy z zalewy i kroimy w mniejsze kawałki według uznania i przekładamy do dużej miski.
  • Śledzie solone w farszu z dodatkiem suszonych pomidorów 3. Teraz przygotowujemy farsz z dodatkiem suszonych pomidorów. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Pomidory odcedzamy z zalewy i kroimy w mniejsze części. Oliwę z suszonych pomidorów wlewamy na patelnię i rozgrzewamy, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości, nie dopuszczając aby cebula się przypaliła.
  • Śledzie solone w farszu z dodatkiem suszonych pomidorów 4. Gdy cebula zaczyna robić się miękka dodajemy pieprz cytrynowy oraz słodką paprykę w płatkach oraz zioła: oregano, bazylię, zioła prowansalskie (ilość ziół zależy od naszych upodobań, ja dałam po dwie łyżki stołowe każdej z przypraw), mieszamy wszystko i dodajemy suszone pomidory.
  • Śledzie solone w farszu z dodatkiem suszonych pomidorów 5. Smażymy wszystko przez około 5 minut i dodajemy resztę składników: sos słodko – kwaśny, ketchup pikantny i koncentrat pomidorowy, doprawiamy wszystko do smaku pieprzem kolorowym oraz czarnym, solą i smażymy wszystko przez 5 minut.
  • Śledzie solone w farszu z dodatkiem suszonych pomidorów 6. Farsz studzimy i przekładamy do miski ze śledziami, mieszamy dokładnie, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
  • Śledzie solone w farszu z dodatkiem suszonych pomidorów 7. Tak przygotowane śledzie najlepiej jest przełożyć do zamykanego pojemnika i odstawić przynajmniej na jeden dzień do lodówki, aby wszystkie składniki miały czas, aby się zez sobą „przegryźć”.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować