Śledzie smażone w zalewie octowej

4.5 (187 ocen)

Najsmaczniejsze na 2-3 dzień, kiedy ryba przejdzie przyprawami i aromatami z zalewy. Śledzie świetnie sprawdzą się jako przekąska na każdej imprezie domowej. Polecam :)

Składniki:

  • Składniki (na 2 słoiki litrowe)

    9-10 sztuk świeżych śledzi (bez głów)
    mąka do obtoczenia
    olej do smażenia
    sól i pieprz

    Zalewa:
    5 szklanek wody
    1 szklanka 10% octu ( można mniej lub więcej, w zależności od upodobań)
    8 łyżek cukru
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki pieprzu kolorowego
    6 listków laurowych
    8 ziarenek ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku
    1-2 marchewki
    1-2 cebule
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie smażone w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryby smażymy 1. Śledzie umyć osuszyć, posypać solą i pieprzem. Z mąki i wody zrobić gęste ciasto naleśnikowe (można obtoczyć w samej mące). Rybę panierować w cieście i usmażyć z obu stron na gorącym oleju.
  • usmażone ryby 2. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  • zalewa 3. Zalewa: do garnka wlać wodę, wsypać cukier i sól. Następnie dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz i pokrojony czosnek. Dodać umytą i pokrojoną w plasterki marchewkę i plasterki cebuli.3.Zalewę gotować, doprowadzając do wrzenia. Zmniejszyć ogień, wlać ocet, zagotować.
  • gotowe! 4. Następnie ryby przełożyć do słoików i zalać gorącą marynatą. Ostudzić, wstawić do lodówki na 24 godziny aby smaki się połączyły. Smacznego :)

Porady

Śledzie smażymy ze skórką i z ościami. Zalewa octowa spowoduje to, że ości zmiękną i będą ładnie odchodzić od ryby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować