Śledzie pod pierzynką

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sekretem tej łatwej do zrobienia sałatki jest brak przypraw. Mimo iż jej nie doprawiam, smakuje wybornie. Przepis dostałam od mojej koleżanki Agnieszki.

Składniki:

  • ● 3-4 płaty matiasów
    ● duży ziemniak
    ● 2 marchewki
    ● cebula
    ● 2 jajka
    ● ok. 20 dag majonezu
    ● sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki i ziemniaka gotujemy
    w łupinach. Studzimy,
    obieramy i ścieramy osobno
    na tarce o dużych oczkach.
    Jajka gotujemy na twardo.
    Studzimy i obieramy. Białka
    oddzielamy od żółtek i osobno siekamy. Cebulę obieramy
    i kroimy w małą kostkę.
  • 2. Matiasy opłukujemy i osuszamy
    papierowym ręcznikiem.
    Kroimy w małą kostkę. Wsypujemy
    do salaterki.
  • 3. Na śledziach rozkładamy
    cebulę. Lekko skrapiamy sokiem
    z cytryny. Przykrywamy
    majonezem. Układamy warstwę
    ziemniaków, a na nich warstwę
    marchewki. Ponownie przykrywamy
    majonezem. Wierzch posypujemy
    białkami. Na środek
    wsypujemy żółtka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować