ŚLEDZIE POD "PIERZYNKĄ"

5 (148 ocen)

  • 25 min

Sałatka smaczna i łatwa w przygotowaniu. Szczególnie uwielbia ją mój mąż.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 średni słoik płatów śledziowych w zalewie octowej
    4 jajka ugotowane na twardo
    4 ugotowane ziemniaki
    3 ugotowane marchewki
    2 cebule
    kilka łyżek majonezu
    zielona pietruszka , sałata
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie pod "pierzynką" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie pod pierzynką 1. Ziemniaki potrzeć na tarce o grubych oczkach , rozłożyć na półmisku ,
    posolić. Śledzie odsączyć z zalewy i pokroić na paseczki. Ułożyć
    na
    ziemniakach. Cebule pokroić w kostkę i posypać śledzie. Na śledziach
    rozsmarować majonez. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i
    rozsypać na majonezie. Jajka pokroić w drobną kostkę i ułożyć na
    marchewce. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować pokrojoną zieloną
    pietruszką i sałatą.

Porady

Moja rada: Zamiast płatów śledziowych w zalewie octowej można użyć solonych śledzi - matiasów wcześniej wymoczonych i odsączonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować