Śledzie po japońsku

5 (162 ocen)

  • 6 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ładnie się prezentują i każdy znajdzie w nich coś dla siebie :)

  • 6 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 matiasów
    6 jajek
    50 dkg pieczarek
    1 puszka groszku
    2 cebule
    5 ogórków kiszonych
    3 łyżki majonezu
    1 łyżeczka musztardy
    sól, pieprz
    natka i papryka konserwowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Śledzie po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczyłam 24 godziny w zalewie wg tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sledzie-po-kaszubsku-15 Smakują rewelacyjnie, jednak jeśli ktoś lubi słonawy posmak matiasów, to lepiej wymoczyć je w wodzie lub mleku :)
  • 2. Jajka ugotować na twardo. Pieczarki pokroić drobno i wrzucić na 5 minut na osolony wrzątek. Odcedzić, a jak ostygną odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przelać wrzątkiem. Ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć. Wszystkie składniki, poza jajkami, wymieszać z majonezem i musztardą i doprawić sola i pieprzem.
  • Śledź z jajkiem 3. Śledzie wyjąć z zalewy i rozłożyć na półmisku. Na każdym położyć połówkę jajka i przykryć sałatką. Udekorować wg uznania. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Matias Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować