Śledzie po japońsku

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ładnie prezentują się na każdej imprezie. I super smakują.

  • 25 min

Składniki:

  • 5 sztuk solonych filetów śledziowych
    4 jajka
    3 cebule
    4 ogórki kiszone
    1 słoik majonezu
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka octu
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka cukru

Śledzie po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Solone filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie. Jajka ugotować i wystudzić. Cebule pokroić w drobną kostkę, a następnie dodać do niej cukier, sól, ocet i olej. Wyłożyć na przygotowany talerz. Ogórki pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na cebulę.
  • 2. Jajka obrać i przekroić wzdłuż na połowę. Następnie ułożyć na przygotowanych warzywach. Każdy płat śledzia przekroić wzdłuż na dwie części. Owinąć jajka. Na wierzch jajka ze śledziem nałożyć majonez. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy