Śledzie opiekane

0 (0 ocen)

Są pyszne, no co dzień i nie tylko...

Składniki:

  • 10 płatów śledzi (wymoczyć)
    Ciasto do śledzi:
    10 czubatych łyżek mąki
    ½ szklanki jasnego piwa
    2 jajka
    5 łyżek mleka
    ½ łyżeczka soli

    Zalewa:
    3 Szklanki wody
    1/3 szklanki octu
    2-3 liście laurowe
    Pieprz cały kolorowy – kilka kulek
    Ziele angielskie – kilka kulek
    3 cebule – pokroić w krążki

Śledzie opiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymoczone płaty śledzi pokroić na mniejsze kawałki (ja kroję jeden płat na 2-3 kawałki). Wszystkie składniki na ciasto wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Kawałki ryby maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.
    Zalewę zagotować razem z cebulą, zimną zalewą zalać płaty śledzi, odstawić na co najmniej 24 godziny i gotowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy