10 płatów śledzi (wymoczyć)
Ciasto do śledzi:
10 czubatych łyżek mąki
½ szklanki jasnego piwa
2 jajka
5 łyżek mleka
½ łyżeczka soli
Zalewa:
3 Szklanki wody
1/3 szklanki octu
2-3 liście laurowe
Pieprz cały kolorowy – kilka kulek
Ziele angielskie – kilka kulek
3 cebule – pokroić w krążki
Śledzie opiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymoczone płaty śledzi pokroić na mniejsze kawałki (ja kroję jeden płat na 2-3 kawałki). Wszystkie składniki na ciasto wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Kawałki ryby maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.
Zalewę zagotować razem z cebulą, zimną zalewą zalać płaty śledzi, odstawić na co najmniej 24 godziny i gotowe
Komentarze