śledzie na kolorowo

0 (0 ocen)

  • 60 min

wyglądają i smakują oryginalnie, a dzięki dodatkowi warzyw sa chrupiące

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych typu matias
    czerwona cebula
    cytryna
    3 plastry papryki konserwowej
    garść zielonych oliwek nadziewanych papryką
    4 ogórki konserwowe
    1/2 papryczki peperoni ostrej
    2 ząbki czosnku
    1/2 szklanki oleju
    1/4 szklanki oliwy
    3 łyżki octu
    ziele angielskie, liść laurowy

Śledzie na kolorowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczyć pół godziny w zimnej wodzie, następnie odsączyć i pokroić na kawałki.
  • 2. Cytrynę pokroić na plasterki. Wszystkie warzywa pokroić w drobna kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, oliwki pokroić w plasterki.
    Oliwę,olej i ocet wymieszać. Dodać ziele i liście laurowe. Dodać wszystkie warzywa.
  • 3. Na przemian w słoju układać warzywa i kawałki śledzi oraz plasterki cytryny. Odstawić na kilka dni.

Porady

Najlepiej smakują po kilku dniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy