śledzie marynowane

0 (0 ocen)

  • 48 godz.

Śledzie mają za sobą długą tradycję na naszych stołach i pojawiają się przy każdych świętach. Można je przygotować na wiele sposobów: marynowane, w śmietanie, w oliwie, kwaśne albo ostatnio coraz częściej spotykane na słodko.

  • 48 godz.

Składniki:

  • kilka filetów śledziowych solonych
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki octu 10%
    2 szklanki wody
    4 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 cebula
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki Przekąski

Śledzie marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe płuczemy w zimnej wodzie,a następnie moczymy w misce z wodą z dodatkiem mleka przez 5-6 godzin,aby pozbyć się nadmiaru soli. Śledzie będą delikatniejsze.

    Po tym czasie opłukujemy śledzie i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do marynaty (najlepiej w dużym słoiku) na co najmniej 2 dni.

    Marynata/ ocet :

    Podgrzewamy na małym ogniu wodę , do której dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz ocet, cukier i pokrojoną w pióra cebulę. Kiedy marynata się zagotuje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Dopiero zimnym octem z cebulą możemy zalać śledzie.

Porady

( Musicie sprawdzić według swojego smaku czy z podaną ilością octu marynata wam smakuje - nie jest za słaba/mocna. Można dolać trochę wody aby ją rozcieńczyć lub octu aby była mocniejsza)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować