Śledzie korzenno - miodowe

0 (0 ocen)

Śledzie w aromatycznym, korzennym sosie z cebulą, papryką i miodem.

Składniki:

  • 10 średniej wielkości płatów śledziowych a'la matias -wymoczone (łącznie 900 g)

    Sos:
    3 duże białe cebule (łącznie 350 g)
    2 średnie czerwone papryki pozbawione gniazd nasiennych (łącznie 200 g)
    10 łyżeczek przecieru pomidorowego
    3/4 szklanki oleju słonecznikowego
    5 - 6 łyżeczek octu
    4 łyżeczki miodu
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 - 1 łyżeczka goździków mielonych
    1/4 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
    szczypta imbiru
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy

Śledzie korzenno - miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie korzenno - miodowe 1. Na sos cebulę posiekać, paprykę pokroić w kostkę.
  • Śledzie korzenno - miodowe 2. Warzywa włożyć do garnka, wlać olej, dodać cynamon, goździki, ziele angielskie i imbir. Całość wymieszać, dusić około 15 min, często mieszając. Wystudzić.
  • Śledzie korzenno - miodowe 3. Następnie dodać pozostałe składniki przeznaczone na sos i dokładnie wymieszać.
  • Śledzie korzenno - miodowe 4. Śledzie pokroić na małe kawałki. W pojemniku z pokrywą układać na przemian warstwę śledzi (powinny stanowić pierwszą warstwę zaczynając od dna) ...
  • Śledzie korzenno - miodowe 5. ... i sosu.
  • Śledzie korzenno - miodowe 6. Ostatnią, wierzchnią warstwę powinien stanowić sos.
    Pojemnik szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki na 1 - 2 dni.

Porady

U mnie jedna papryka miała punktowe zielone wybarwienie - tak dla formalności....

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować