Śledzie gajowego

4.5 (146 ocen)

  • 2 min

Danie na Boże Narodzenie.

  • 2 min

Składniki:

  • 500g płatów śledziowych
    8 łyżek sproszkowanych suszonych grzybów
    4 cebule
    olej
    pieprz czarny mielony
    szczypta papryki mielonej słodkiej
    szczypta papryki mielonej ostrej
    pół szklanki octu
    pół małego słoiczka koncentratu pomidorowego
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie gajowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy w wodzie co jakiś czas ją wymieniając. Przed ostatnim moczeniem do wody wlewamy ocet i moczymy około 1h. Po tym czasie śledzie odsączamy na ściereczce i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w cienkie półtalarki i przekładamy w dowolnym naczyniu w kolejności śledzie, suszone grzyby (posypać), cebula, przyprawy do wyczerpania się składników. W dużej ilości oleju mieszamy koncentrat i polewamy nim śledzie. Pozostawiamy w lodówce np. na noc by się ,,przeżarło".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować