Śledzie czerwone

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Potrawa prosta w wykonaniu, a jakże zachwyca smakiem. Każdy kto spróbuje jest pod wrażeniem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg. śledzi
    3 cebule
    1 szkl. oleju
    3 łyżki wody
    3 łyżki octu
    3 łyżki cukru
    10 dag rodzynek
    mały przecier pomidorowy

Śledzie czerwone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy aby woda całkowicie wystygła. Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na łyżce oleju. Następnie do cebuli dodajemy wodę, olej, ocet, cukier i odcedzone rodzynki. Gotujemy. Jak się zagotuje dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze minutę.
  • 2. Wymoczone śledzie kroimy na kawałki i układamy na przemian z zalewą tak, aby zalewa była na wierzchu.

Porady

Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień. Zalewa pomidorowa musi być schłodzona, inaczej śledzie zrobią się miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy