Śledź z żurawiną

4.5 (144 ocen)

Pyszne śledzie z cebulką i żurawiną w oleju

Składniki:

  • płaty śledziowe w oleju- 0,5 kg
    żurawina suszona - 100 g
    cebula -1 szt
    olej- 1/2 szkl
    ocet winny -3 łyżki
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę przelać wrzącą wodą, odcedzić na sicie.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w piórka, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić. śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
  • 3. Do rondla wlać olej, dodać żurawinę, cebulę , ocet winny i pieprz, lekko podgrzać do połączenia się składników, ostudzić.
  • 4. Wymieszać ostrożnie ze śledziami.
  • 5. Śledzie przełożyć do słoika razem z zalewą, zakręcić, odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
  • 6. Następnie wyłożyć śledzie na talerz, polać sosem z cebulką i żurawiną. Podawać z pieczywem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować