Śledź z rodzynkami

0 (0 ocen)

Jest to jedna z potraw, która gości na naszym wigilijnym stole.

Składniki:

  • -50 dag solonych płatów śledziowych
    -4 cebule
    -10 dag rodzynek
    -3/4 szkl oleju
    -sok z 0,5 cytryny
    -2 łyżi koncentratu pomidorowego
    -1 łyżeczka cukru
    -pieprz
    -natka pietruszki do ozdoby

Śledź z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć, osuszyć i pokroić w dzwonki. Rodzynki sparzyć i osączyć. Cebule obrać i pokroić w półtalarki, zeszklić na oleju, dodać cukier, koncentrat pomidorowy, sok cytrynowy i rodzynki. Dusić do miękkości, po czym ostudzić. Śledzie ułożyć w salaterce, Zalać sosem, przykryć i wstawić do lodówki na dobę.

Komentarze

Podobne przepisy