Śledź z pomarańczami

4.5 (195 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Na pewno zaskoczy gości przy wigilijnym stole.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filety śledziowe (solone): 1 kilogram
    - pomarańcze: 2 sztuki
    - czerwona cebula: 2 sztuki
    - kapary: 2 łyżki
    - cebula dymka: 3 sztuki
    - ziele angielskie (ziarna): 6 sztuk
    - żurawina (do dekoracji): 3 łyżki
    - woda: 370 mililitrów
    - olej lniany (tłoczony na zimno): 70 mililitrów
    - sok z cytryny (z jednej cytryny): 1 sztuka
    - sok z pomarańczy (z jednej pomarańczy): 1 sztuka
    - pieprz (ziarna): 1 łyżeczka
    - goździki: 7 sztuk
    - liść laurowy: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety mocz przez trzy godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę. Osusz je, pokrój na kawałki i ułóż w szklanym słoju. Przygotuj marynatę. Wodę zagotuj z przyprawami i odstaw. Kiedy płyn ostygnie, połącz go z olejem, sokiem z cytryny, pomarańczy i zalej śledzie. Słoik zakręć i odstaw na dwa dni do lodówki.
  • 2. Pomarańcze umyj, polej wrzącą wodą i wytrzyj. Pokrój je na małe cząstki. Dymkę oczyść i posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w piórka, a kapary opłucz na sicie i osącz. Zamarynowane śledzie wymieszaj z pozostałymi składnikami i wstaw do lodówki na dobę. Przed podaniem udekoruj żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.9 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ges z pomaranczami

To może cię zainteresować