Ten apetycznie podany śledź z burakami to punkt obowiązkowy kiedy najdzie mnie ochota na śledzia:). Nietypowe podanie wzbudza ciekawość gości. Dla mnie to zdecydowany numer jeden jeśli chodzi o śledzika:).
Składniki:
Warstwa biała:
200g śledzi w oleju
1 małe jabłko
1 ogórek konserwowy
2 łyżki majonezu
szczypiorek
sól, pieprz
Warstwa czerwona:
2 duże buraki
4 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Śledź z burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie (odsączone z oleju, umyte i wysuszone), obrane jabłko i ogórka konserwowego kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
2.Buraki gotujemy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy.
3.Na półmisku układamy kolejno paski warstwy białej i czerwonej. Warstwę białą posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze