Śledź z burakami

4.5 (159 ocen)

Ten apetycznie podany śledź z burakami to punkt obowiązkowy kiedy najdzie mnie ochota na śledzia:). Nietypowe podanie wzbudza ciekawość gości. Dla mnie to zdecydowany numer jeden jeśli chodzi o śledzika:).

Składniki:

  • Warstwa biała:

    200g śledzi w oleju
    1 małe jabłko
    1 ogórek konserwowy
    2 łyżki majonezu
    szczypiorek
    sól, pieprz

    Warstwa czerwona:
    2 duże buraki
    4 łyżki soku z cytryny
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Śledź z burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie (odsączone z oleju, umyte i wysuszone), obrane jabłko i ogórka konserwowego kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

  • 2. Buraki gotujemy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy.
  • 3. Na półmisku układamy kolejno paski warstwy białej i czerwonej. Warstwę białą posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować