Śledź w sosie śmietanowym

5 (156 ocen)

  • 30 min

Dla śledziojadów.

  • 30 min

Składniki:

  • płaty śledziowe 6 sztuk
    śmietana - gęsta ok.2 szklanki
    cebula 2 sztuki
    marchew (ugotowana) 2 sztuki
    burak ugotowany 1szt
    ogórki kiszone 5 sztuk
    sok z cytryny
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Śledź w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie jeśli zbyt słone wymoczyć, osączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, albo octem, odstawić.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zetrzeć też ogórki.
    Cebulę ogórki i marchew wymieszać ze śmietaną. Można zostawić 2-3 łyżki. Dodać do śledzi. Doprawić do smaku.
    Wyłożyć na półmisek albo salaterkę.
    Oblać pozostałą śmietaną.Buraczka zetrzeć na tarce i obłożyć przygotowane śledzie. Odstawić na ok. 2-3 godziny.
    Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie Śmietana Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować