płaty śledziowe 6 sztuk
śmietana - gęsta ok.2 szklanki
cebula 2 sztuki
marchew (ugotowana) 2 sztuki
burak ugotowany 1szt
ogórki kiszone 5 sztuk
sok z cytryny
sól do smaku
pieprz do smaku
Śledź w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie jeśli zbyt słone wymoczyć, osączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, albo octem, odstawić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zetrzeć też ogórki.
Cebulę ogórki i marchew wymieszać ze śmietaną. Można zostawić 2-3 łyżki. Dodać do śledzi. Doprawić do smaku.
Wyłożyć na półmisek albo salaterkę.
Oblać pozostałą śmietaną.Buraczka zetrzeć na tarce i obłożyć przygotowane śledzie. Odstawić na ok. 2-3 godziny.
Dowolnie udekorować.
Komentarze