Śledź w sosie czosnkowym

4.47 (202 ocen)

Śledziowa przystawka

Składniki:

  • ok. 10 płatów śledziowych (matjasy)
    5 ząbków czosnku
    majonez
    śmietana 18%
    2 pęczki zielonej pietruszki
    pół cytryny
    1 łyżeczka cukru
    pieprz prawdziwy
    sól
    mleko
Wystaw ocenę:

4.47 (202 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymocz w mleku przez ok. 3-4 godz.
  • Krok 2 2. Wymoczone śledzie odciśnij i pokrój w dzwonki. Wyciśnij sok z połowy cytryny i polej nim pokrojone śledzie.
  • Krok 3 3. Przygotuj sos śmietanowo-majonezowy w dowolnej ilości, dopasowując do ilości śledzia i zachowując proporcję: jedna łyżka majonezu na jedną łyżkę śmietany. Do sosu dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wypłukaną i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dosmakuj sos pieprzem, solą i cukrem.
  • 4. Wymieszaj śledzie z sosem i odstaw do lodówki, aby się schłodziły.

Porady

Aby obniżyć kaloryczność sosu, zamiast śmietany 18% możesz dodać jogurt naturalny lub śmietanę 9%.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować