Śledź w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie wymocz w mleku przez ok. 3-4 godz.
2.Wymoczone śledzie odciśnij i pokrój w dzwonki. Wyciśnij sok z połowy cytryny i polej nim pokrojone śledzie.
3.Przygotuj sos śmietanowo-majonezowy w dowolnej ilości, dopasowując do ilości śledzia i zachowując proporcję: jedna łyżka majonezu na jedną łyżkę śmietany. Do sosu dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wypłukaną i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dosmakuj sos pieprzem, solą i cukrem.
4.Wymieszaj śledzie z sosem i odstaw do lodówki, aby się schłodziły.
Porady
Aby obniżyć kaloryczność sosu, zamiast śmietany 18% możesz dodać jogurt naturalny lub śmietanę 9%.
Komentarze