Śledź w occie

4.5 (159 ocen)

Poniżej przedstawiam przepis na chyba najbardziej klasyczne śledzie, jakie mogą być.

Składniki:

  • 600g płatów śledziowych solonych, wymoczonych w wodzie z nadmiaru soli

    szklanka octu

    2 szklanki wody

    4 liście laurowe

    kilka ziaren ziela angielskiego

    ziarna czarnego pieprzu

    łyżka cukru

    2 cebule
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Śledź w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 3 centymetrów.

    Wodę gotujemy z octem oraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Studzimy.

    Cebule kroimy w piórka.
  • 2. W pojemniku układamy na przemian warstwami cebulę i śledzie. Zalewamy zagotowaną, przestudzoną wodą z ostem. Zakrywamy i odkładamy w chłodne miejsce. po 2-3 dniach śledzie nadają się do jedzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować