Śledź w kremie szczawiowym z jajkiem przepiórczym

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Bardzo Polskie danie, ponieważ zostało przygotowane z Polskich składników. Śledzia dopełnia lekko kwaskowaty smak zupy i jakże pasujący smak jajka.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • KREM SZCZAWIOWY:
    - bulion warzywny: 0.5 litra
    - szczaw: 1 pęczek
    - Sól i pieprz do smaku.: 1 szczypta
    ŚLEDź:
    - Śledzie w śmietanie: 5 sztuk
    - rozmaryn: 5 sztuk
    - jaja przepiórcze: 5 sztuk

Śledź w kremie szczawiowym z jajkiem przepiórczym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw gotujemy wodę w dużym garnku i blanszujemy liście, najpierw je wkładając na kilka sekund a następnie wyciągamy i polewamy zimną wodą. Wodę wylewamy i na jej miejsce dolewamy bulion, gotujemy chwilę i dodajemy liście. Zostawiamy na 25 minut aby zupa doszła, doprawiamy. Blenderem miksujemy na krem.
  • 2. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo (około 5/6 minut). Potem je obieramy.
  • 3. Do miseczki wlewamy małą porcję kremu, nakładamy do środka śledzia i dodajemy rozmaryn. Na końcu wkładamy przekrojone na pół jajko przepiórcze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy