Śledź siekany

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosta, szybka sałatka śledziowa. Takie śledzie podaje się na Szabat, a więc jest to przepis z kuchni żydowskiej.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych ( matiasów )
    3 średnie cebule
    4 jajka
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka octu winnego
    2 łyżki cukru

Śledź siekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledź siekany 1. Filety śledziowe zalałem zimną wodą ( śledzie muszą być przykryte ), odstawiłem na pół godziny. Przełożyłem na sito i odsączyłem, delikatnie osuszyłem ręcznikiem papierowym.
    Następnie posiekałem w drobną kostkę. Cebulę po obraniu i ugotowane na twardo jajka również posiekałem na drobną kostkę. Dodałem do śledzi, wymieszałem. Wlałem oliwę i ocet, dodałem cukier. Jeszcze raz dokładnie wymieszałem.

Komentarze

Podobne przepisy