Śledź po sułtańsku

4.5 (197 ocen)

Wspaniała przystawka która świetnie sprawdzi się na każdej rodzinnej imprezie, czy uroczystości. Śledzik w smażonej cebuli, papryce i ketchupie z dodatkiem rodzynek moczonych w wódce. Ten smak pamięta się na długo, jest gratką dla wielbicieli śledzi.

Składniki:

  • -5 płatów matijasa
    -6 dużych cebul
    -1/2 papryki czerwonej
    -100 g rodzynek
    -1 kieliszek wódki
    -1 łyżka octu winnego
    -3 łyżki ketchupu pikantnego
    -1/2 łyżeczki cukru
    -1,5 szklanki wrzątku
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia

    dodatkowo:
    -1 l. mleka do wymoczenia śledzi
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Ryba Przystawki Przekąski

Śledź po sułtańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • moczenie 1. Śledzie przez godzinę moczymy w 1/2 litra mleka. Po godzinie zmieniamy mleko i moczymy przez kolejną godzinę. Po wymoczeniu, śledzie płuczemy i kroimy na kawałki. Rodzynki moczymy we wrzącej wodzie z dodatkiem wódki przez 30 minut.
  • smażenie 2. Cebulę kroimy w talarki. Razem z papryką podsmażamy na sporej ilości oleju na rumiano.
  • 3. Gdy cebula się podsmaży dodajemy ketchup i ocet winny i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Wystudzoną cebulę dodajemy do śledzi. Wrzucamy odsączone rodzynki i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wstawiamy na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ketchup Papryka Rodzynki Ryby Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować