Śledź po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem soku z jednej cytryny, ziela angielskiego i liścia laurowego przez 3 godz..W między czasie ziemniaki,marchewkę,pietruszkę gotujemy w mundurkach na pół miękko.Studzimy, obieramy,kroimy w kostkę.Cebulę ,jabłko,ogórki,boczek kroimy w kostkę.Boczek podsmażamy na suchej patelni na skwarki.Groszek odcedzamy z zalewy.Warzywa i boczek mieszamy w misce z dodatkiem musztardy,chrzanu,majonezu.Doprawiamy do smaku.Jajka gotujemy na twardo.Studzimy,obieramy,kroimy wzdłuż na pół.Śledzie odsączamy z zalewy kroimy na pół.Z majonezu,śmietany ,soku z cytryny i przypraw wyrabiamy gęsty sos.Sałatkę porcjujemy.Na każdą porcję nakładamy połówkę śledźia,na górę połówkę jajka,polewamy sosem,dekorujemy posiekanym koperkiem,cząstkami pomidora i plastrami ogórka kiszonego.SMACZNEGO.
Komentarze