Śledź po japońsku

4.5 (141 ocen)

  • 4 godz.

w wersji śląskiej.Polecam

  • 4 godz.

Składniki:

  • 4 filety śledźiowe ala matias
    4 jajka
    3 ziemniaki średniej wielkości
    2 marchewki
    2 pietruszki korzeń
    1 jabłko
    3 ogórki kiszone
    1cebula
    1\2 puszki groszku konserwowego
    300g.boczku surowego wędzonego
    1 łyżeczka chrzanu
    1 łyżeczka musztardy
    3 łyżki majonezu
    3 łyżeczki posiekanego drobno koperku
    sól,pieprz do smaku
    pomidor do dekoracji

    SOS:
    --------
    8 łyżek majonezu
    4 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól,pieprz biały,pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem soku z jednej cytryny, ziela angielskiego i liścia laurowego przez 3 godz..W między czasie ziemniaki,marchewkę,pietruszkę gotujemy w mundurkach na pół miękko.Studzimy, obieramy,kroimy w kostkę.Cebulę ,jabłko,ogórki,boczek kroimy w kostkę.Boczek podsmażamy na suchej patelni na skwarki.Groszek odcedzamy z zalewy.Warzywa i boczek mieszamy w misce z dodatkiem musztardy,chrzanu,majonezu.Doprawiamy do smaku.Jajka gotujemy na twardo.Studzimy,obieramy,kroimy wzdłuż na pół.Śledzie odsączamy z zalewy kroimy na pół.Z majonezu,śmietany ,soku z cytryny i przypraw wyrabiamy gęsty sos.Sałatkę porcjujemy.Na każdą porcję nakładamy połówkę śledźia,na górę połówkę jajka,polewamy sosem,dekorujemy posiekanym koperkiem,cząstkami pomidora i plastrami ogórka kiszonego.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować