Kto mnie zna, ten wie, że ze słodyczy najbardziej lubię....śledzie! tak, tak, To wina mojej mamy, która będąc ze mną w ciąży żywiła się tylko śledziami w każdej postaci.
60 min
Składniki:
Składniki:
400 g Matjasa
ok. 7 suszonych grzybów
4 cebule pokrojone w piórka
olej do smażenia
sól, pieprz
ZALEWA:
0,7 l litr wody
1/2 szklanki octu 10 %
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
5 liści laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
Śledź ala po kaszubsku z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety kroimy w paski 4 cm. Suszone grzyby wcześniej moczymy w zimnej wodzie. Następnie kroimy je w paski. Podsmażamy na rozgrzanym oleju razem z cebulą. Zalewamy odrobiną wody i chwilę dusimy. Wszystkie składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy. Do zalewy dodajemy podsmażone grzyby z cebulą. Gorącą zalewą zalewamy ryby. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 dobę.
Komentarze