Śląskie kluseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować w osolonej wodzie ziemniaki, tyle ile zawsze na obiad używamy, z ząbkiem czosnku. Odcedzić wodę, przestudzić. Przecisnąć miękkie ziemniaki przez praskę do miski. Uklepać z wierzchu i podzielić na 4 części. Jedną ćwiartkę wyciągnąć na pozostałe 3 części i w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej ( tak aby była równo z ziemniakami ) zagnieść.
2.Formować małe kuleczki z dziurką w środku. Do gotującej osolonej wody włożyć kluseczki, a kiedy wypłyną na powierzchnię są gotowe ( ok 1 -2 min ).
Porady
jeśli po ugotowaniu, zostawimy je w tej wodzie możemy je potem podgrzać, nie tracąc miękkości i świeżości kluseczek. Pilnować, żeby nie rozgotować.
Komentarze