Śląskie kluseczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Śląskie kluseczki

  • 30 min

Składniki:

  • ziemniaki
    ząbek czosnku
    mąka ziemniaczana
    sól

Śląskie kluseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować w osolonej wodzie ziemniaki, tyle ile zawsze na obiad używamy, z ząbkiem czosnku. Odcedzić wodę, przestudzić. Przecisnąć miękkie ziemniaki przez praskę do miski. Uklepać z wierzchu i podzielić na 4 części. Jedną ćwiartkę wyciągnąć na pozostałe 3 części i w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej ( tak aby była równo z ziemniakami ) zagnieść.
  • Śląskie kluseczki 2. Formować małe kuleczki z dziurką w środku. Do gotującej osolonej wody włożyć kluseczki, a kiedy wypłyną na powierzchnię są gotowe ( ok 1 -2 min ).

Porady

jeśli po ugotowaniu, zostawimy je w tej wodzie możemy je potem podgrzać, nie tracąc miękkości i świeżości kluseczek. Pilnować, żeby nie rozgotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy