Śląski żurek

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Żurek to jedna z najbardziej znanych regionalnych zup Śląska. Jest sporządzana na bazie zakwasu z mąki żytniej, dzięki czemu zyskuje charakterystyczny kwaśny smak. Podaje się ją na różne sposoby:)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - żeberka wieprzowe: 50 dekagramów
    - kiełbasa: 50 dekagramów
    - zakwas na żurek: 500 mililitrów
    - czosnek: 2 ząbki
    - cebula: 1 sztuka
    - majeranek: 2 łyżki
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - pieprz ziarnisty: 5 sztuk
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - suszone grzyby: 5 sztuk
    - jajka ugotowane na twardo: 8 sztuk
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Śląski żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śląski żurek 1. W 4 l wody gotujemy wywar z żeberek, dodajemy obraną cebulę w całości oraz pokrojony czosnek oraz grzyby. Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy z wywaru. Następnie wlewamy ukiszony żur i gotujemy ok. 20 minut. Po zagotowaniu dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz przyprawy. Wyciągamy cebulę i czosnek.
    Podajemy z pokrojonymi na ćwiartki jajkami ugotowanymi na twardo lub z chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wesele Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować