Śląski wieniec wielkanocny

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczna i efektowna ozdoba Wielkanocnego stołu

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna (przesiana): 0.5 kilograma
    - świeże drożdże: 5 dekagramów
    - mleko: 1 szklanka
    - jajo (do ciasta): 1 sztuka
    - jajko (do posmarowania ciasta): 1 sztuka
    - masło: 5 dekagramów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - mak do posypania około: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Śląski wieniec wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śląski wieniec wielkanocny 1. Mleko podgrzać do temp. ok 37 stopni. Dodać do niego stopione masło, cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Dodać przygotowany rozczyn oraz jajko, dokładnie wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na ok 1 godzine). Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Z każdej zrobić wałek długości 50-60 cm. Z przygotowanych wałków upleść wieniec formując w środku w miarę duży otwór (w trakcie pieczenia ciasto jeszcze wyrośnie i otwór się zmniejszy). Posmarować wierzch wieńca rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (temp. około 160 stopni) przez 40-50 min.
  • Śląski wieniec wielkanocny 2. Gotowy wieniec ułożyć na okrągłym talerzu, do środka włożyć ugotowane na twardo jaja (najlepiej pomalowane), przybrać gałązkami borówki lub bukszpanu (można dodać kwiaty itp.) Podawać na wielkanocne śniadanie. Jest to rodzaj bułki. Wieniec najlepiej smakuje pokrojony w plastry, posmarowany masłem domowej roboty i podany do jajek na twardo. Z tego samego ciasta można też formować klasyczne bułeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować