• Śląski kołocz z serem

    Dodane przez: WeronikaCh

  • Kołocz(nie kołacz) z posypką(nie z kruszonką)jest ciastem regionalnym.Musiał być na każdej uroczystości,obowiązkowo każda młoda para przed ślubem obdarowywała nim rodzinę,gości,znajomych i sąsiadów

    Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    ciasto;
    0,5 kg mąki pszennej
    5 dag drożdży
    2 jaja.
    10 dag masła-roztopione i wystudzone
    4 łyżki cukru
    200 ml mleka
    szczypta soli
    1 cukier wanilinowy

    Posypka;
    25 dkg mąki pszennej
    18 dkg cukru pudru
    1 cukier wanilinowy
    1 żółtko
    10 dkg masła
    5 dkg margaryny

    Masa serowa;
    1,5 kg zmielonego twarogu
    4 jaja
    7 łyżek cukru (może być mniej,lub więcej)
    1 cukier waniliowy
    10 dkg masła
    1 budyń waniliowy (lub śmietankowy)
    10 dkg rodzynek
    5 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej (można zastąpić rodzynkami)
    starta skórka cytrynowa z jednej cytryny

  • Sposób przygotowania

    1.
    Śląski kołocz z serem - krok 1

    Wykonanie posypki; Mąkę przesiać, następnie dodać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtko, masło i margarynę. Wszystko wyrobić i odstawić w chłodne miejsce.

    2.

    Wykonanie ciasta; Do około 0,5 szklanki mleka lekko zagrzanego pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, jaja roztrzepać z cukrem wanilinowym i połączyć z mąką. Następnie dodać wyrośnięte drożdże, podgrzane mleko, cukier, szczyptę soli oraz roztopione i wystudzone masło.. Wszystko razem wymieszać i tak długo wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Następnie posypać lekko mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta podzielić go na 2 części. Jedną część rozwałkować na grubość około 3mm i nałożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Następnie zrobić w cieście dziurki widelcem i wyłożyć masę serową

    3.

    Wykonanie masy serowej; Twaróg zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Całe jaja ubić na pianę z cukrem i połączyć z serem. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać

    4.

    Na warstwę masy serowej nałożyć drugą cześć rozwałkowanego ciasta, w taki sposób aby dokładnie ją przykryć. W górnej warstwie ciasta zrobić znowu dziurki widelcem po to by powietrze nie zbierało się pod ciastem Następnie górną warstwę ciasta posmarować roztrzepanym białkiem (niekoniecznie)

    5.

    Na koniec urywając rękoma po kawałku posypki,układać jedna obok drugiej. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni

  • Rady

    W czasie gdy rośnie ciasto proponuję zrobić najpierw posypkę,a potem dopiero masę serową.

    Upieczony i całkowity wystygnięty kołocz posypać obficie cukrem pudrem

  • Słowa kluczowe (tagi):

    ser, tania_kuchnia, slodkie_zycie, Ciasto, śląsk, kołocz, śląski kołocz, regionalne przysmaki
  • dodaj komentarz 26 komentarzy
    • Konto nieaktywne
      2012-08-21T19:08:51+02:00 Konto nieaktywne
      już biegnę z kawusią
    • WeronikaCh
      2012-08-21T19:26:25+02:00 WeronikaCh
      Zapraszam serdecznie ;)
    • Konto nieaktywne
      2012-08-21T22:07:23+02:00 Konto nieaktywne
      TO SIĘ NAZYWA POLSKA GOŚCINNOŚĆ. SERDECZNIE DZIĘKUJĘ
    • Pysznapiecze
      2013-02-04T16:30:29+01:00 Pysznapiecze
      ojeju REWELACJA. Kocham te nasze kołocze nad życie!
    • ula243
      2013-05-09T12:48:19+02:00 ula243
      Weroniko ,powiedz prosze jak duza ma byc ta blaszka ? Bo na zdjeciu wyglada jak ta duza ,co sa razem z piekarnikami? taka ma byc ?
    • Gość
      2013-05-09T14:07:36+02:00 Pysznapiecze (gość) IP: 193.34.*.*
      Właśnie na takiej piekarnikowejj standardowej dużej blasze go piekłam :))
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
    • WeronikaCh
      2013-05-09T14:40:02+02:00 WeronikaCh
      Ulka,to była blaszka z piekarnika ;)
    • ula243
      2013-05-25T15:09:07+02:00 ula243
      Weroniko ,ratuj szybko ,nie udalo mi sie dostac zwyklych drozdzy ,mam za to suche -ile dodac tych suchych ?Na opakowaniu pisze ,ze starcza na pol Kilo maki .W opakowaniu jest chyba 40 g,
    • WeronikaCh
      2013-05-25T15:28:55+02:00 WeronikaCh
      Ulka,w opakowaniu jest na pewno 7 g ,to są około 2 płaskie łyżeczki,a to zastępuje 2,5 dkg drożdży świeżych ;)Rób szybciutko bo teściowa czeka ;)
    • ula243
      2013-05-25T17:32:11+02:00 ula243
      czyli mam dodac dwie paczki ?
      Zgadza sie ,jest 7g :)
    • WeronikaCh
      2013-05-25T18:35:19+02:00 WeronikaCh
      Z tego wynika że tak,sorry że teraz odpisuję ale szwagierka przyszła ;)Jutro będziesz mieć u teściowej na pewno rolady śląskie ;)
    • ula243
      2013-05-25T19:07:12+02:00 ula243
      Zupa pomidorowa dla dzieci i pierogi :D . Tesc za pozno wrocil z pracy i sa bez zakupow :).Bedzie szampan (czyt, wino musujace ) :).
      Ciasto wyroslo ,teraz biore sie za mase serowa i posypke :)
    • WeronikaCh
      2013-05-25T19:09:12+02:00 WeronikaCh
      W sumie nie ważne co będzie na obiad,byle by atmosfera był miła ;)
    • ula243
      2013-05-27T14:58:47+02:00 ula243
      Weroniko ,bardzo fajny przepis ,ciasta wychodzi duuuuuzo :). Wcisnelam "polecam" ,bo bardzo nam smakowal kolocz wedlug Twojego przepisu. Dodalam zdjecie ,zeby zachecic innych uzytkownikow :)
    • Bilcia
      2013-05-27T15:13:34+02:00 Bilcia
      Ja mam z piekarnika dwie blachy głebszą i bardziej płaską to którą mam wziąć?
    • Bilcia
      2013-05-27T15:14:29+02:00 Bilcia
      ok już się zorientowalam :D
    • WeronikaCh
      2013-05-27T15:54:30+02:00 WeronikaCh
      Ulka,super Ci wyszedł ten kołocz ;)Teściowa chociaż pochwaliła ;)?
    • ula243
      2013-05-27T16:01:27+02:00 ula243
      I tesciowa chwalila i szwagierka . powiedzialy ,ze taki jak ze sklepu :)
    • ula243
      2013-05-27T16:04:13+02:00 ula243
      Duzy plus dla tego ciasta ,jest tez Taki ,ze ja go upieklam w sobote wieczorem i dzis nadal sie fajnie do jedzenia nadaje :)
    • Bilcia
      2013-05-27T18:33:21+02:00 Bilcia
      Mam drożdże , ser więc jutro robię :) Zobaczymy jak mi wyjdzie ...
    • teresa-kr
      2013-05-27T20:08:27+02:00 teresa-kr
      Pyszności u Ciebie!
      Też lubie regionalne potrawy , jestem fanką tradycyjnej kuchni!
    • Gość
      2013-05-28T09:58:23+02:00 aaa (gość) IP: 87.205.*.*
      Szukałem tego przepisu.
    • WeronikaCh
      2014-04-28T22:17:25+02:00 WeronikaCh
      Nie wiem kto to jest Monika Sojka,ale przykre że prawie słowo w słowo skopiowała przepis z tej strony,nawet słowa z "Rady".Dobrze że chociaż zdjęcie ma inne

      http://gotowanie.onet.pl/polski-turniej-wypiekow/slaski-kolocz-z-serem
    • olamus67
      2014-06-09T18:59:55+02:00 olamus67
      Weronika upiekłam kołocz wg Twojego przepisu ale zamiast sera dodałam jabłka. Kołocz był pyszny, polecam wszystkim. ))
    • Gość
      2014-10-14T16:54:39+02:00 gość IP: 83.10.*.*
      Jakie drożdże? Lubię używać suchych...
    • WeronikaCh
      2014-10-15T19:05:46+02:00 WeronikaCh
      Dałam świeże ale można zastąpić suchymi.. 50 g drożdży świeżych- to 14 g drożdży instant

Dodane przez: WeronikaCh

WeronikaCh 43

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-08-21T18:27:36+02:00

11352 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »