Śląska rolada - Silesian beef roulade

4.5 (169 ocen)

  • 3 godz. 50 min
  • Dla 4 osób

Uroczysty śląski obiad nie może się obejść bez rolady, klusek i modrej kapusty. Jeśli tradycyjna śląska rolada to koniecznie z mięsa wołowego, z farszem pokrojonym w kostkę lub w paski.

  • 3 godz. 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:

    dobrej jakości mięso wołowe
    musztarda
    chudy boczek
    dobrej jakości kiełbasa
    cebula
    ogórek konserwowy (kwaśny)
    sól i pieprz

    dodatkowo do pieczenia w brytfance: cebula, liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, masło i olej
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Śląska rolada - silesian beef roulade - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/06/slaska-rolada 1. Jak to zrobić?

    - mięso pokrój w 1,5 cm płaty, rozbij tłuczkiem posól, popieprz i posmaruj musztardą
    - pokrój w drobną kostkę boczek, cebulę, ogórek i obraną ze skórki kiełbasę, wymieszaj wszystkie składniki
    - na każdy płat mięsa kładź 2 łyżki farszu, zwiń lekko brzegi i zroluj całość
    - zrolowane mięso obwiń sznurkiem lub białą nitką
    - do brytfanki dodaj łyżkę masła, 2-3 łyżki oleju, rozgrzej tłuszcz cz i obsmaż rolady
    - do obsmażonych rolad dodaj pokrojoną w piórka cebulę liście laurowe, ziele angielskie i pieprz
    - nakryj brytfankę i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 1,5 – 2 godziny
    - wyjmij rolady i kiedy lekko przestygną zdejmij nitkę
    - sos który został z pieczenia przecedź przez sitko, jeśli jest taka konieczność go odparuj
    - do klarownego sosu, który powinien mieć lekko brązową barwę, dodaj łyżkę mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie, dodając energicznie mieszaj aby nie powstały grudki
    - zagotuj sos i dopraw, na koniec możesz dodać odrobinę śmietany słodkiej, takiej która się nie zwarzy

Porady

Moja rada: - piekarnik jest idealnym miejscem do pieczenia rolad - w trakcie pieczenia należy je odwrócić i jeśli jest taka potrzeba to dodać trochę wody - w moim domu do farszu z rolad nigdy się nie używało kiszonych ogórków tylko konserwowe - w tradycyjnej śląskiej roladzie farsz może być pokrojony w kostkę lub w paski, jednak w żadnym wypadu nie może być przemielony

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kuchnia śląska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować